Čokoládové tyčinky - z nepražených bôbov

€4,90
Skladem (>500 ks)
Možnosti doručenia

Kakaové bôby sú, ako je všeobecne známe, dôležitou superpotravinou plnou mnohých zdravotných výhod. A čím šetrnejšie sa s nimi pri výrobe čokolády zaobchádza, tým viac si zachovávajú. Vybrané kakaové bôby v tejto čokoláde sme nepražili. Nemusíte sa obávať. Nebude to mať nepriaznivý vplyv na chuť. Čokoláda je svieža, ovocná, jemná.

Detailné informácie

Podrobný popis

Čokoláda z nepražených kakaových bôbov - chutná a zdravá

Prospešnosť konzumácie kakaových bôbov pre naše zdravie netreba nijako zložito dokazovať. Ak sa chcete o tejto téme dozvedieť viac, určite si prečítajte náš článok o vplyvoch kakaových bôbov na naše zdravie.

Všeobecne platí, že čím menej sú základné zložky spracované, tým viac prirodzene pozitívnych vlastností si zachovávajú. Z tohto dôvodu sme čokoládu vyrobili z kakaových bôbov v ich najčistejšej prírodnej forme (nepražených). O tom, či ide o Čokoládu RAW, by sa dalo diskutovať. Úplne úprimne si musíme priznať, že ich fermentáciu a sušenie na plantážach nekontrolujeme. Počas týchto procesov sa kakaové bôby môžu zohriať nad 42 °C, čo je hranica, za ktorú by RAW potraviny nemali ísť.

Prečo sa kakaové bôby pražia? Počas praženia dochádza ku karamelizácii. Tým sa potláča kyslosť, zemitosť a drevitosť kakaových bôbov. Výrobcovia masovo vyrábanej čokolády, ktorí spracovávajú bôby priemernej až podpriemernej kvality, by takúto čokoládu nemohli vytvoriť. Pravdepodobne by nebola jedlá, alebo by vám aspoň nechutila. Používame nepražené výberové organické kakaové bôby z Peru, ktoré sú prevažne vzácnej odrody Criollo. Ani v nepraženej podobe nie sú zaťažené nepríjemnými chuťovými vlastnosťami. Sú veľmi svieže, ovocné, s nízkym obsahom horkosti. V skutočnosti ich nie je potrebné pražiť. Ich chuťový profil neobsahuje žiadne extrémne pocity, ktoré by bolo potrebné potlačiť. Treba dodať, že pri našej výrobe, keď pražíme, robíme to šetrne. Kakaové bôby pre všetky naše čokolády pražíme pri teplotách, ktoré nepresahujú 115 °C.

Na sladenie používame sušenú ORGANICKÚ trstinovú šťavu, ktorú môžete poznať aj ako panela. Výborne sa hodí k nepraženým kakaovým bôbom. Má jemnú karamelovú chuť, ktorá do istej miery kompenzuje účinok praženia. Aby bola čokoláda ešte jemnejšia, pridali sme extra porciu kvalitného organického kakaového masla.

Výrobný proces šetrný k životnému prostrediu vo všetkých ohľadoch

Túto čokoládu vyrábame metódoubean to bar. To znamená priamo z kakaových bôbov. To v dnešnom svete čokolády nie je vôbec bežné. Väčšina čokoládovní ju kupuje ako polotovar od veľkoobchodníkov a vyrobí vám z nej len tabuľky. Bez možnosti kontroly kvality kakaových bôbov a spôsobu ich spracovania. Väčšina produkcie mäsa sa spracováva z kakaových bôbov, ktoré pochádzajú z Afriky. Presnejšie z Pobrežia Slonoviny alebo Ghany. Odhliadnuc od ich nízkej kvality, sú zaťažené aj tým, že ide o destinácie, kde sa stále masívne využíva detská práca.

Nealkoholizujeme

Nie je to len o pražení. Snáď všetci veľkí spracovatelia zamlčujú skutočnosť, že agresívne chemicky ošetrujú kakaové bôby. Neuvádzajú to na svojich obaloch, pretože nemusia. Používajú takzvanú alkalizáciu, proces na odkyslenie nekvalitných kakaových bôbov a odstránenie niektorých ďalších nežiaducich chuťových vlastností. Žiaľ, je to na úkor antioxidantov, ktoré kakaové bôby vo veľkej miere obsahujú. Tento proces môže znehodnotiť až 90 % z nich. Viac informácií o tejto téme nájdete v našom článku o alkalizácii.

Žiadna chémia a žiadne manipulácie

Pri čokoláde vždy platí, že čím menej, tým lepšie. A tým máme na mysli počet položiek v zložení. V našich čokoládach nepoužívame anilecitíny. V tmavých a mliečnych čokoládach dokonca vynechávame vanilku, ktorá by zbytočne menila chuť ušľachtilých kakaových bôbov. Samozrejme, používanie lacných rastlinných tukov, ako je napríklad palmový tuk, je pre nás tabu. Z našich čokolád neodstraňujeme vzácne kakaové maslo. Práve naopak. Pridávame ho do našich čokolád. Nespoliehame sa len na tuk v mletých kakaových bôboch. A určite by sme si nedovolili nastavovať naše čokolády lacným odtučneným kakaovým práškom. Ak sa chcete dozvedieť,  ako rozpoznať kvalitné čokolády a vyhnúť sa nekvalitným, prečítajte si náš ďalší článok.

Čokoláda z nepražených bôbov ako tabuľky - prečo?"

Pýtate sa, prečo vyrábame naše čokolády ako tabuľky? Odpoveď je jednoduchá. Aby sme si mohli kúpiť výberovú čokoládu za veľmi dobrú cenu. Nemôžeme a ani nechceme šetriť na surovinách. Ale našli sme spôsob, ako optimalizovať výrobný proces. Zostrojili sme vlastný stroj na výrobu tyčí a dramaticky sme znížili potrebu ľudskej práce. Predstavte si to ako tabuľku čokolády. Túto čokoládu máme ako i 60g tabuľku. Samozrejme, nechceme ju nijako znevažovať. Pre nás je to skvelý výrobok, ak chcete niekoho obdarovať čokoládou. Tabuľková forma je oveľa atraktívnejšia. Ale na bežnú konzumáciu považujeme za vhodnejšie tabuľky.

Prečo je výroba tabuliek taká náročná a drahá? V našom prípade si vyžaduje pomerne veľa pohybu, aby sa k vám dostalo 60 g čokolády. Vytiahnutie formy, naváženie čokolády do nej, vyrazenie bubliniek, položenie na chladiaci pás, vyrazenie, zabalenie. Forma sa musí ručne umyť a vysušiť.

Výroba tabuliek je podstatne menej náročná. Zvládne ju stroj, ktorý nepotrebuje takmer žiadnu ľudskú obsluhu. Čokoláda je rovnaká, má rovnaké vlastnosti. Má len iný tvar a výrazne nižšiu cenu.

Dodatočné parametre

Kategória: Adaptogeny
Hmotnosť: 0.1 kg
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevypĺňajte toto pole:
5
K Avatar autora | 24.2.2024
Chuť je naozaj skvelá.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: